31 oktober 2005

31 oktober 2005

I dag kan man köpa sig loss ifrån sina åtaganden. Man kan slippa städningen och anlita städhjälp (oftast svart), man kan slippa att sälja bingolotter genom att betala ca 500 kr / termin osv osv. Nu när vi håller på och arrangerar en klassresa så är det flera föräldrar som inte vill att deras barn ska ex sälja salami till klassresan. Dessa föräldrar har då erbjudit sig att betala istället.

Barnen vill sälja salami men får inte utan föräldrarna säger att de ska betala. Vad ger detta för signaler till barnen, att har man tillräckligt med pengar så kan man slippa göra åtaganden vid sidan om arbetet. Är det inte roligare att åka på en klassresa om man har fått kämpa lite, jag tror man uppskattar upplevelserna mer om man inte får allt gratis hela tiden.

Varför är det så mycket jobbigare idag att arbeta ideellt, samla till klassresor osv. Det är någonting man har gjort i alla år samtidigt som föräldrar har arbetat heltid. Är det så att vi har ökat våra krav på hur detta ska ske så att man inte orkar eller är samhället tuffare?

Hur kommer världen se ut när våra barn har växt upp och vad händer med de som inte har råd att betala?

Kramar från mig

Inga kommentarer: